Dzisiaj w ramach zajęć kreatywnych chciałabym
Wam zaproponować ekspresowe lody.
Do wykonania tego smacznego eksperymentu
potrzebne Wam będą:
- duża i mała torebka strunowa (zamiast
torebek strunowych można użyć woreczków foliowych trzeba jednak uważać, by się nie
porwały i były bardzo dobrze związane)
- sporo kostek lodu
- szklanka soli
- sok pomarańczowy lub mleko i 2 łyżki syropu
malinowego lub kakao
Wykonanie:
1. Do małej torebki wlej sok lub jeśli masz
ochotę na inny smak użyj mleka wymieszanego z syropem lub kakao. Szczelnie ją
zamknij.
2. Do dużej torebki wsyp lód i szklankę soli.
3. Do dużej torebki włóż torebkę z sokiem lub
mlekiem. Dobrze ją zamknij.
4. Załóż rękawiczki i wymieszaj dużą torebkę
lodu z solą tak, aby mała torebka miała jak największy kontakt z lodem.
5. W ciągu kilku minut (można poczekać niemal do rozpuszczenia się kostek lodu) zawartość małej torebki
zamarznie i lody gotowe. (Mi udało się nawet przygotować 2 rodzaje lodów)
Dlaczego tak się dzieje?
Dodanie soli do lodu powoduje, że chce on się
rozpuścić szybciej niż normalnie. W torebce jest to możliwe tylko wtedy, gdy
czymś się „ogrzeje”. Sok w małej torebce jest cieplejszy od lodu więc doskonale
się do tego nadaje.
W wyniku mieszania sok szybko oddaje swoje
ciepło mieszaninie soli i lodu, błyskawicznie zamarzając, a jednocześnie
przyspieszając topnienie lodu.
Woda wymieszana z solą topnieje już w temperaturze
-8 stopni Celsjusza. Czyli w temperaturze niższej niż normalnie topnieje lód,
jest to 0 stopni. Dlatego w zimie na chodniki i drogi sypie się sól.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz