środa, 1 kwietnia 2020

Ekspresowe lody

Dzisiaj w ramach zajęć kreatywnych chciałabym Wam zaproponować ekspresowe lody.

Do wykonania tego smacznego eksperymentu potrzebne Wam będą:
- duża i mała torebka strunowa (zamiast torebek strunowych można użyć woreczków foliowych trzeba jednak uważać, by się nie porwały i były bardzo dobrze związane)
- sporo kostek lodu
- szklanka soli
- sok pomarańczowy lub mleko i 2 łyżki syropu malinowego lub kakao

Wykonanie:

1. Do małej torebki wlej sok lub jeśli masz ochotę na inny smak użyj mleka wymieszanego z syropem lub kakao. Szczelnie ją zamknij.

2. Do dużej torebki wsyp lód i szklankę soli.

3. Do dużej torebki włóż torebkę z sokiem lub mlekiem. Dobrze ją zamknij.
4. Załóż rękawiczki i wymieszaj dużą torebkę lodu z solą tak, aby mała torebka miała jak największy kontakt z lodem.

5. W ciągu kilku minut (można poczekać niemal do rozpuszczenia się kostek lodu) zawartość małej torebki zamarznie i lody gotowe. (Mi udało się nawet przygotować 2 rodzaje lodów)


Dlaczego tak się dzieje?
Dodanie soli do lodu powoduje, że chce on się rozpuścić szybciej niż normalnie. W torebce jest to możliwe tylko wtedy, gdy czymś się „ogrzeje”. Sok w małej torebce jest cieplejszy od lodu więc doskonale się do tego nadaje.
W wyniku mieszania sok szybko oddaje swoje ciepło mieszaninie soli i lodu, błyskawicznie zamarzając, a jednocześnie przyspieszając topnienie lodu.

Woda wymieszana z solą topnieje już w temperaturze -8 stopni Celsjusza. Czyli w temperaturze niższej niż normalnie topnieje lód, jest to 0 stopni. Dlatego w zimie na chodniki i drogi sypie się sól.

Eksperyment pochodzi z książki „Eksperymentuj z dzieckiem. 30 niesamowitych eksperymentów dla młodych odkrywców.” J. Wasilewski, wyd. Sierra Madre

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz