Ważnym składnikiem diety powinny być rośliny
strączkowe. Czy znacie jakieś rośliny strączkowe?
Z pewnością tak. Należą do nich np.:
- fasola,
- groch,
- ciecierzyca,
- bób,
- soczewica,
- fasolnik,
- soja,
- groszek zielony
- fasolka szparagowa.
Źródło: diabiator.com
Są one bardzo zdrowe ponieważ zawierają dużo
białka, obniżają poziom złego cholesterolu, mają wysoka zawartość błonnika,
zawierają witaminy z grupy B, a także A, E i K oraz dużą ilość minerałów
(żelazo, wapń, fosfor, magnez i potas), a więc wszystko to, czego potrzebuje
nasz organizm.
Założymy dzisiaj hodowlę fasoli. Do tego celu
niezbędne wam będą:
- ziarna fasoli (1-3)
- słoik + podstawka
- gaza
- gumka recepturka lub sznurek
- woda
Proponuję fasolę "Jaś", bo nasiona
są duże i dobrze widoczne są ich wszystkie części oraz zmiany w nich
zachodzące, inne odmiany są również dobre.
Gazę złożoną 2-krotnie musicie naciągnąć
na słoik i przymocować do niego gumką lub innym sznurkiem. Palcem wciśnijcie
gazę częściowo do środka słoika, tak, aby powstał dołek, w którym należy
umieścicie nasiona. Nadmiar gazy obetnijcie. Do słoika wlejcie wodę tak, aby
nasiona były stale wilgotne. Gaza nasiąka wodą i za jej pośrednictwem woda może
spływać do spodeczka, więc pamiętajcie o nim.
Powinno to wyglądać mniej więcej tak.
Woda paruje i wsiąka więc
pamiętajcie by codziennie kontrolować jej ilość i w razie potrzeby ją
uzupełniać, aby zapewnić nasionom ciągły dostęp wilgoci. Gdy pojawią się
korzenie nie będzie konieczne tak częste uzupełnianie wody.
Załóżcie dzienniczek obserwacji (podobny jak
w przypadku kryształków). Zapiszcie datę założenia hodowli. Przez pierwszy
tydzień róbcie notatki codziennie zapisując zachodzące zmiany. Później co 3-4
dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz